nedjelja, 17. ožujka 2013.

Koliko znaš o kosi? kviz


Koliko znaš o kosi?
Kosa je jedan od simbola ljepote i zdravlja. Znaš li zašto kosa opada i koliko centimetara kose ti naraste u mjesec dana? Riješi kviz i provjeri koliko znaš o kosi i koji su nutrijenti potrebni za njenu ljepotu.
Preuzeto sa Zdrava krava.

1. Prosječno u mjesec dana kosa naraste:

1.  0,5 cm
2.  1 – 1,5 cm
3.  2 – 2,5 cm
4.  3 – 3,5 cm

Kosa prosječno u mjesec dana naraste 1 cm međutim, ona može rasti sporije i to brzinom 7 mm mjesečno ili pak kod nekih ljudi naraste čak 2 cm mjesečno. Razlike u brzini rasta kose među ljudima su genetski uvjetovane.

2. Kada kosa najbolje raste?

1.  Ujutro
2.  Kada u organizmu ne postoje nutritivni deficiti
3.  Zimi
4.  U jesen

Iako brzina rasta kose ovisi o našim genima, ipak određeni vanjski i unutrašnji čimbenici mogu ubrzati ili usporiti njezin rast. Primjerice, ljeti kosa raste brže jer kod visokih temperatura organizam brže radi kako bi se ohladio. To dovodi do bržeg dijeljenja stanica zbog učinkovitije cirkulacije, a rezultat je brži rast kose za oko 10 posto. Manjak željeza, cinka, vitamina C te vitamina B skupine može biti ograničavajući faktor u ljepoti i brzini rasta kose.

3. Opadanje kose može biti znak nedostatka kojeg nutrijenta?

1.  Joda
2.  Željeza
3.  Vitamina D
4.  Sve navedeno

Žene koje imaju problema s gubitkom kose imaju značajno nižu razinu željeza u krvi u usporedbi sa ženama kojima kosa ne opada, pokazalo je to istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology iz 2006. godine.

4. Koliko vode u svom sastavu sadrži kosa?

1.  15 posto
2.  25 posto
3.  50 posto
4.  70 posto

Kosa se sastoji od otprilike 80% keratina (proteina), 10-15% je voda, a preostalih 5-10% su pigmenti, minerali i lipidi.

5. Da bi izbjegli pojavu suhe i lomljive kose potrebno je unositi adekvatnu količinu:

1.  Mliječnih proizvoda
2.  Proteina
3.  Natrija
4.  Sve navedeno

Kosa je najvećim dijelom građena od keratina – vrste proteina. Kosi su za optimalan rast potrebni proteini odnosno aminokiseline. Dobrim izvorom proteina u prehrani smatra se nemasno meso, riba, mahunarke i proizvodi od soje.

6. Koja je od navedenih tvrdnji točna?

1.  Najdulja kosa na svijetu duga je više od 5,5 m
2.  Životni vijek zdrave vlasi kose dulji je kod žena nego kod muškaraca
3.  Kofein usporava ispadanje kose
4.  Sve navedeno

Najdulju kosu na svijetu ima Kineskinja koja ju pušta od 1973. godine u dobi od 13 godina i postigla je duljinu od 5,627 m. Prosječan životni vijek kose kod žena iznosi 4 do 7 godina dok je kod muškarac on puno kraći i iznosi 2 do 4 godine. Njemački znanstvenici sa Sveučilišta u Jeni su utvrdili da kofein stimulira rast folikula kod muškaraca kojima je počela ispadati kosa. Međutim, istraživači u stručnom časopisu Journal of Dermatology napominju kako bi za utvrđeni utjecaj kofeina na ispadanje kose dnevno trebalo konzumirati do 60 šalica kave.

7. Koja je od navedenih tvrdnji o folikulima točna?

1.  Folikul vlasi je osnovna struktura iz koje započinje rast kose
2.  Na tjemenu se nalazi oko 5 milijuna folikula
3.  Tijekom života razvijaju se novi folikuli
4.  Sve navedeno

Folikul vlasi je uvrnuće u vlasištu iz koje raste kosa. Do 22. tjedna trudnoće fetus razvije sve folikule na tijelu kojih je ukupno 5 milijuna, dok ih je na tjemenu oko 100 tisuća. U tom trenutku čovjek posjeduje najveći broj folikula u životu jer se tijekom života ne razvijaju novi. U folikulima se nalaze i pigmenti koji daju kosi njezinu prirodnu boju.

8. Koja od navedenih namirnica pomaže održati kosu zdravom i lijepom?

1.  Jagode
2.  Orasi
3.  Losos
4.  Sve navedeno

Jagode su bogate vitaminom C, a vitamin C je ključan za cirkulaciju u tjemenu i za održavanje malih krvnih žila koje hrane folikule. Manjak vitamina C u prehrani može rezultirati kosom koja je sklona pucanju. Losos je bogat proteinima i vitaminom D te omega – 3 masnim kiselinama. Gotovo 3 posto vlasi kose čine omega – 3 masne kiseline, a također se nalaze u staničnim membranama kože na tjemenu te čine prirodna ulja odgovorna za hidratizaciju kože na tjemenu i kose. Orasi su bogati omega – 3 masnih kiselinama te sadrže biotin i vitamin E koji štiti DNA od oksidativnog oštećenja. S obzirom da je kosa često izložena suncu važno je znači spriječiti oštećenja.

9. Koja je od navedenih tvrdnji o opadanju kose točna?

1.  Svakodnevno gubimo 50 do 100 vlasi
2.  Prekomjeran unos vitamina A može uzrokovati gubitak kose
3.  U trudnoći može doći do ispadanja kose
4.  Sve navedeno

Normalnim opadanjem kose smatra se dnevnim gubitkom 50 do 100 vlasi. Unos visokih doza vitamina A kroz dulje vremensko razdoblje može uzrokovati ispadanje kose, no nakon prestanka uzimanja vitamina A kosa se često oporavi. Ispadanje kose u trudnoći uzrokovano je hormonskim poremećajem. Riječ je o privremenom poremećaju u vrijeme trudnoće, prigodom kojeg dolazi do velikog povećanja estrogena. Poznato je da je kosa mnogih žena najljepša i najsjajnija u trudnoći. No, nakon bujnog rasta slijedi razdoblje ispadanja kose koje traje dva do četiri mjeseca nakon poroda.

10. Koja od navedenih namirnica ne predstavlja dobar izvor biotina?

1.  Blitva
2.  Sirovo jaje
3.  Kikiriki
4.  Jetra

Biotin je vitamin iz skupine B vitamina i nužan je za lijepu i zdravu kosu. Sirovo jaje ne predstavlja dobar izvor biotina u prehrani zbog toga što bjelanjak sadrži glikoprotein avidin koji na sebe veže biotin i sprječava njegovu apsorpciju. Inače se žumanjak jajeta smatra jednim od najbogatijih izvora biotina u prehrani.

Nema komentara:

Objavi komentar